Dengan nama Allah yang maha pengasih dan maha penyayang
pagi ni rasa nak makan pulut..try intai2 internet..jumpa la resepi pulut berinti..mmm..nampak mcm best..try masak..ni first time tau..hihihi dulu2 masa duk malysia nak makan je bleh suruh org kedai masak..ataupun balik kg suruh mak masak atau beli kat kedai pok cik usin yg selalu ada kueh muih waktu pg..mm bestnyer andaiku berada di malaysia bumi bertuah kelahiranku...hehehe...kat sini semuaaaaaaaaa kena buat sendiri huhuhu...ujiannn sungguhhh utk saya yg malas masak hahaha....
haa..inilah rupanya pulut berinti yang dah masak...best jugak hehehe...jom kita sama2 konsi rahsia mcm mana nak bikin pulut berinti...
bahan2.
- beras pulut (mestilah ada kalu tok tak bleh panggil pulut berinti)hahaha
- santan
- gula melaka
- daun pandan
- kelapa parut
- garam
- gula
- air
- tepung jagung
Untuk pulut :
Beras pulut kena rendam dengan air dan biarkan selama 3 jam paling kurang...kemudian kukus beras pulut tu selama 20 minit..keluarkan dan gaulkan dengan santan kemudian kukus lagi selama 20-30 minit sampai pulut tu dah betul2 masak dan lembut....ketepikan pulut yg dah masak best tu hehehe
Untuk inti :
Masakkan gula melaka (sekadar utk cairkannya..campur dengan sdikit air..) kemudian masukkan daun pandan dan kelapa parut..kemudian msukkan garam dan gula secukup rasa dan last masukkan tepung supaya keras ckit adunan tu..hehheehe
dah siapppp...boleh makan pulut tu cicah ngan inti kelapa manis...sebab tu dipanggil pulut berinti...selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment