Dengan Asma Allah yang maha agung...
Resepi Murtabak Ayam
Hidangan untuk 2 - 3 orang
Bahan A (Kulit Murtabak)
- 5- 6 keping kulit popia
- sedikit minyak untuk menggoreng
Bahan B (Inti Murtabak)
- 350 ubi kentang
- 100g daging ayam cincang
- 1/2 biji bawang besar kuning /holland
- 3 sk serbuk kari babas
- 1 1/2 cawan air (anggaran)
- 1 sk garam (anggaran)
- gula dan perasa
- sedikit minyak
- 2 biji telur
Cara Membuatnya :
- Kentang di buang kulit, dibersihkan dan di potong dadu kecil.
- Bawang besar di dadu kecil.
- Panaskan sedikit minyak.
- Tumis bawang besar sehingga wangi dan layu.
- Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air.
- Kemudian masukkan daging ayam cincang. Kacau rata.
- Bila daging agak masak masukkan kentang dan air.
- Kacau sebati, bila air separuh kering masukkan garam, gula dan perasa secukupnya.
- Kacau sehingga air agak kering.
- Angkat dan sejukkan.
- Pecahkan telur di dalam mangkuk.
- Masukkan inti kentang tadi dan kacau sebati. Boleh tambah bawang besar yang dihiris nipis jika suka.
- Ambil sekeping kulit popia.
- Sudukan 2-3 sudu besar inti kentang ke atas kulit popia.
- Lipat menjadi segi 4 supaya semua inti tertutup di dalam kulit popia.
- Panaskan pan dengan sedikit minyak.
- Masukkan murtabak. Bila dah masak, balikkan.
- Angkat murtabak bila sudah masak.
- Teruskan langkah 13 sehingga inti habis.
- Sedap di makan bersama kari ayam/daging atau kuah cuka.
No comments:
Post a Comment