petang nih anak2 nampak mcm ok...so terus fikir nak wak apo..hihihi..intai2 ternampak la sagu..haaa..dapat idea...kena intai resepi pulok..tkut tk jadi..so kena follow resepi intenet,,huhu..igt masa ngndungkan aqilah dulu..hari2 nk mkn kuih nih..gi beli kdai tp kdg2 tk kena ngn selera..ada yg tawar..ada yg lembek dan mcm2 lg..so skrg pndai wak sndiri..puah hati..jgn jeles hhihihi jom kita kongsi cmana nak buat...
bahan2
1: 3 cawan air
2: 1 cawan sagu kecil
3: 3/4 cawan gula
4: satu mangkuk kelapa parut
5: sedikit garam
6: beberapa titik sirap
cara2 nya..
1. masakkan air bersama sirap sampai menggelegak (dlm bahasa KL mendidih..huhu ambo ore klate)
2. bila air tadi dah menggelegak,maka bolehlah di masukkan sagu..kacau sebati dalam10 minit kot..
3. bila dah nampak mcm sebati sikit masukkan gula ( gula tk leh masuk awal sgt yer,,takut nti biji sagu tuh tkleh hancur..okk..)
4. kacau lg sampai gula hancur,,kacau lagi sampai nampak mcm likat dan pekat...
5. bila dah pekat ( betul2 pekat yer) masukkan dalam loyang ( atau apa acuan yg diminati)
6. kukuslah lebih kurang dalam 20-30 minit...
7. dah nampak mcm biji2 putih tuh dah hilang..makna dah maak la tuh..bolehla diangkat dan disejukkan..
8. sejukkan kemudian potong dan digaulkan bersama kelapa parut tadi yng dah digaulkan bersama sedikit garam..
:) selamat mencuba
p/s : tersangat senang..ini first time ku buat dan sambil mendukung si kecil sekali sekala...huhu dan alhamdulillah..menjadi..hilang kempunan orang USA nak makan kuih nih...( kalu klate kita panggil cik abas guling) huhu
tinta mama
6.44pm
16f aggie village
colorado..
(anak2 ku tido maka bolehlah berseronok ngan blog..kejap je..jap lg bangunlah askar tuh)dah tkleh pegang laptop dah..saba ajelah...it's hard work to take care of them..huhuh moga Allah kuatkanlah kesabaranku..
No comments:
Post a Comment