salam senyum buat smua :) semalam saya dah berjaya menukarkan gelaran baby aqilah kepada kakak aqilah..hihihi. saya tanya aqilah sndiri..mana satu dia nak? baby or kakak? dia jawab "mama,i'm kakak aqilah" yeayyyy..sebab apa tau...dia dah ada baby elmo..tido,makan,main smua benda dgn baby elmo...kadang2 bangun nangis tgh malam,cari baby elmo..alahai...jadi dia macam pelik mama panggil dia baby aqilah...saya memang panggil dia baby..dulu ok jer..2 hari lepas dia start mempersoalkan kenapa mama panggil dia baby aqilah.."i'm not baby anymore mama,baby is for elmo..baby elmo" aqilah mama dah besar rupanya...tp potty training blum lulus hehehe,,ogos nih dah nak masuk school in sha Allah...kakak aqilah...dah ready nak jadi kakak kot..mama dia jer blum ready untuk menjadikan dia kakak hihihi..tunggu yer kakak aqilah..masanya akan tiba..:)
nak kongsi satu benda ngan kawan-kawan...sekarang nih musim mengekek..banyak resepi kek guna ovelette kan..cari kat US ni tk jumpa la...terpikir jugak nak tahu apa ke benda nih..so saya search la...jumpa mcm2 artikel pasal nih kan...saya copy kat sini...
gambar nih saya ambik dari intenet... |
sumber dia saya dpt dari sini
Tahukah anda sebenarnya ovalette itu diperbuat dari Monoglyceride, Polyglycerol,
Polysorbate, Sorbitol, Propylene Glycol, Tartrazine dan air. Rajin2 la menyemak
label apabila membeli produk dipasaran. Tetapi perlu lebih berhati2 apabila
membeli bahan mentah di kedai menjual bahan bakeri kerana kebanyakan bahannya
adalah dipek semula untuk pembungkusan yang lebih kecil dan biasanya tiada
sebarang label.
Bahan2 utama yang terkandung dalam ovalette itu adalah terdiri dari sumber lemak yang berkemungkinan lemak haiwan atau lemak tumbuhan iaitu Monoglyceride dan Polyglycerol. Sekiranya bahan tersebut sah dari sumber tumbuhan dan terdapat pengesahan HALAL pada produk tersebut, insyaallah ianya dijamin halal. Namun sekiranya sumbernya tidak dinyatakan dan ditambah pula tiada pengesahan halal, maka berkemungkinan besar produk itu tidak halal. Kemungkinan besar sumber lemak diperolehi dari lemak babi atau lemak haiwan yang tidak disembelih mengikut perundangan islam.
Adakah anda penggemarsponge cake , pembuat kek atau penjual kek? Selepas membaca
tulisan di atas, adakah anda masih tidak kisah untuk membeli bahan-bahan membuat
kek secara membuta tuli tanpa mengetahui status halal haram sesuatu bahan itu.
Jadilah pengguna bijak. Ketahui apa yang anda akan masukkan ke dalam mulut anda
atau mulut anak2 anda.
Ini hanya salah satu bahan yang biasa kita gunakan. Banyak lagi bahan yang kita perlu tahu dan berhati2 semasa membeli dan menggunakannya.
p/s : harituh saya buat kuih seri ayu tk pakai pon benda nih..ok jer..tapi kene pkul telor tuh mati-matian la..sampai putih betulll memang lama...baru lembut kuih hahaha..nasib baik tk mati...kih kih kih...nak buat kek span pon tk pakai pon tkpe tapi mcm saya ckp tadi la...pkul telor tuh mati-matian..heheeh orang panggil "meringue" (yg asing putih telor dari kuningnya) betul ke tak entah ejaan saya nih...in sha allah kek akan lembutttt...cuma malas la nak pkul lama2 kan..penat...baik penat tapi halal daripada rilek tapi shubhah (kalu malas guna la stand mixer..) ovalette nih shubhah sebab kita tak tau kehalalannya...bila benda shubhat elok kita jauhkan kan kan?? hehehe tapi kalu jumpa kat kedai ada dia tulis vegetable monoglyceride...haaa..itu in sha Allah..gunakan tanpa was-was hehee
sekian...
Bahan2 utama yang terkandung dalam ovalette itu adalah terdiri dari sumber lemak yang berkemungkinan lemak haiwan atau lemak tumbuhan iaitu Monoglyceride dan Polyglycerol. Sekiranya bahan tersebut sah dari sumber tumbuhan dan terdapat pengesahan HALAL pada produk tersebut, insyaallah ianya dijamin halal. Namun sekiranya sumbernya tidak dinyatakan dan ditambah pula tiada pengesahan halal, maka berkemungkinan besar produk itu tidak halal. Kemungkinan besar sumber lemak diperolehi dari lemak babi atau lemak haiwan yang tidak disembelih mengikut perundangan islam.
Adakah anda penggemar
Ini hanya salah satu bahan yang biasa kita gunakan. Banyak lagi bahan yang kita perlu tahu dan berhati2 semasa membeli dan menggunakannya.
p/s : harituh saya buat kuih seri ayu tk pakai pon benda nih..ok jer..tapi kene pkul telor tuh mati-matian la..sampai putih betulll memang lama...baru lembut kuih hahaha..nasib baik tk mati...kih kih kih...nak buat kek span pon tk pakai pon tkpe tapi mcm saya ckp tadi la...pkul telor tuh mati-matian..heheeh orang panggil "meringue" (yg asing putih telor dari kuningnya) betul ke tak entah ejaan saya nih...in sha allah kek akan lembutttt...cuma malas la nak pkul lama2 kan..penat...baik penat tapi halal daripada rilek tapi shubhah (kalu malas guna la stand mixer..) ovalette nih shubhah sebab kita tak tau kehalalannya...bila benda shubhat elok kita jauhkan kan kan?? hehehe tapi kalu jumpa kat kedai ada dia tulis vegetable monoglyceride...haaa..itu in sha Allah..gunakan tanpa was-was hehee
sekian...
No comments:
Post a Comment