Sunday, October 5, 2014

salam aidiladha

Assalamualaikum wbt



selamat hari raya haji kawan-kawan... mama beraya ngan muiz & aqilah je...baba ada confrence kt oregon...huk huk...nasib baik ada arina ( anak dara bujang trang tang tang ) mai rumah..masakkan nasi briyani, dalca..bawakkan nasi himpit kuih kacang...yeayyy...rasa la jgk mcm hari raya kan ...

 raya kali ni tk mampu dah mengajak orang datang rumah makan-makan...sembang-sembang mcm dulu...tk mampu nak berdiri lama-lama kt dapur masak itu ini...tk mampu nak kemas rumah (sebab rumah dah penuh dgn kotak-kotak yg akan disumbat dalam kontena balik mlysia hjung thn ni.. (kedengaran mcm alasan je kan? hihihi..)

malam raya tkleh nak tido.. (semenjak darling tkde, memang mama susah nak tido) tambahan pulak perut dah besar..pusing sana tk kena..pusing sini tk kena... jadi malam raya pkul 3 baru tido...pkul 6 bangun solat subuh ( skrg sbuh kt sini pkul 5.50) lepas solat subuh kedengaran ada dua orang kanak-kanak dah start bersembang dalam bilik mereka..aduhaiiiii... dah bangun la tuuuuuuu...tolonggg...mama baru berangan nak sambung tido sekejap lepas solat subuh...penat..ngantuk,...tp ckp la kt diorang " main elok2 ek..mama nak penat..nak rehat" diorang faham tp kacau jgk...emmm...tk jadi jgk tido...

skrg ni pkul 1.18 pg...pg raya ke dua.. td dah tido...pkul 11.30 malam bangun.. (sebab blum solat isyak..lepas tidokan kanak-kanak...mama sekali tertido..penat sgt) tgh tunggu darling sampai...katanya dalam pkul 2 pg...td call ckp baru sampai airport denver...pastu siap ckp nak makan nasi.. ( haaa....pkul 2 pg nak makan nasikkkk) apa taknyaaa..kt confrence mana ada orang sediakan nasi...hahaha duk makan burger.sandwich dan seumpamanya sahaja..( 3 hari tk jumpa nasikkkk) .kesiannn...ok la..sambil tunggu dia sampai...panaskan lauk pauk...boleh sembang-sembang kt blog ni...

mata dah ngantukk..aci tk kalau mama tidoo dulu..jahat takk...hihihih

jumpa lg...selamat hari raya semua...


tinta mama
1.22 AM
fort collins colorado ( berbaki 3 bulan sahaja lg utk buat entry dari colorado)


1 comment:

  1. Salam kenal, saya blogwalking kat sini, jemput singgah ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...

    ReplyDelete

kalendar islam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

doaku seorang isteri.....

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
Kau ampunilah dosa ku yang telah ku buat
Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yang tiada terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental dan fizikal
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhaan
Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaranMu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan

Ya Allah
Sekiranya suami ku ini adalah pilihan Mu di Arash
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya
Sekiranya suami ku ini adalah suami yang akan membimbing tanganku dititianMu
Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya
Sekiranya suami ku ini adalah bidadara untuk ku di Jannah Mu
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya
Sekiranya suami ku ini adalah yang terbaik untukku di DuniaMu
Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari menyakiti perasaannya

Sekiranya...
suami ku ini jodoh yang dirahmati oleh Mu maka
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya

Tetapi Ya Allah...
Sekiranya suami ku ini ditakdirkan bukan untuk diriku seorang
Kau tunjukkanlan aku jalan yang terbaik untuk aku harungi segala dugaan Mu
Sekiranya suami ku tergoda dengan keindahan dunia Mu..
Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya. .
Sekiranya suami ku tunduk terhadap nafsu yang melalaikan..
Kurniakanlah aku kekuatan Mu untuk aku memperbetulkan keadaanya
Sekiranya suami ku menyintai kesesatan
Kau pandulah aku untuk menarik dirinya
keluar dari terus terlena

Ya Allah...
Kau yang Maha Megetahui apa yang terbaik untukku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan ketelanjuranku
Sekiranya aku tersilap membuat keputusan..
Bimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai
Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri..
Kau hukumlah aku didunia tetapi bukan diakhirat Mu
Sekiranya aku engkar dan derhaka Berikanlah aku petunjuk kearah rahmat Mu

Ya Allah sesungguhnya aku lemah tanpa petunjukMu..
Aku buta tanpa bimbinganMu. .
Aku cacat tanpa hidayahMu..
Aku hina tanpa RahmatMu..

Ya Allah
Kuatkan hati dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaanMu
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agamaMu
Bimbinglah aku menjadi isteri Soleha
Hanya padaMu Ya Allah ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaanMu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yang kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan duniamu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaranMu
Kerana pendek akal ku mengharungi ujianMu

Ya Allah Ya Tuhanku...
Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
Isteri yang dikasihi
Isteri yang soleha
Isteri yang sentiasa dihati

Amin, amin Ya Rabbal Allamin..