Friday, December 13, 2013

parenting

Assalamualaikum wbt
 
harapan semua dalam sihat walafiat..nak share benda nih jer..moga semua dpt manfaat



saya copy dari  sini


Biasakan dan kerapkan bawak anak main pasir, buih, rumput, dan plastesin.

Kalau boleh biar dia sentuh guna tangan dan kaki. Biar dia exposed dan touched dengan texture pasir, rumput, buih, etc. Benda-benda tu sangat merangsang motor skills dan sensory skills anak-anak.

Don't expose to too much things in a box. 

"Things in a box" tu macam, tivi, ipad, tablet, phone, games etc. Yang ni paling ngeri.
Aku tengok sendiri dengan mata kepala aku, masa pergi special school Dr Sherine tu, ada sorang budak Australian ni. Umur baru 4 tahun. Jari tangan dia, kaki dia, lutut dia, semacam tak normal. Tak tahu nak describe macam mana..Tapi korang nak tahu apa sebab dia jadi camtu?

Sebab too much exposed to computer light and touch screen!!
Tak sangka sampai boleh jadi gitu kan.

Mak dia exposed budak tu main ipad sejak lahir tau. T_T
Aku borak ngan mak budak tu, sampai nangis-nangis makcik tu cerita kat aku.
Dia cakap saraf-saraf anak dia dah rosak. Sebab takde rangsangan dan kurang latihan pergerakan masa kecik. Patutnya masa kecik kan, baby aktif gila nak meniarap la, nak merangkak la, nak lompat-lompat la. Kan?

Tapi sebab parents dia terlalu busy, dan diorang takde pembantu rumah, so dia bagi je baby tu leka dengan ipad 24/7!

So bila anak dia dah umur 4 tahun ni, baru nak pergi kelas pemulihan.
Belajar lompat, belajar meniarap, belajar merangkak. Kesian kan?Sampaikan diorang tak bagi keluarkan apa-apa gadget depan budak tu.Ada sekali tu, phone aku ada SMS masuk, so aku nak keluarkan la dari beg nak check SMS kan. Tetiba Dr. Sherine cakap kuat-kuat,

"No handphone in front of Alex! No handphone in front of Alex please!"
 
Aku ada mintak komen Dr. Sherine tentang gadget-gadget ni.Sebab aku pon selalu je tengok Boboiboy dengan Haikal kat ipad. Hehehehe.

So ini jawapan Dr.Sherine,

"Takde masalah kalau nak tengok benda in a box ni (ipad, tivi, phone). But make sure not more than 10 minutes at a time."

"Never leave the child and ipad alone. Watch with him. Tengok Boboiboy sama-sama dengan dia, interact dengan dia. For example, kita cakap, Oh Boboiboy is wearing a red cap. Oh there, Boboiboy plays badminton with his friends! Sentiasa interact dengan dia while watching."

"It's a good sign when he wants to watch ipad, he asks you to join him. But bad sign when he doesn't want anyone to disturb or join him while he's watching. Itu petanda buruk. So always always always be with him and interact with him while watching."

Ini bahasa mudah untuk faham kenapa ipad, tivi, phone, games tak elok untuk perkembangan kanak kanak,.menurut Dr Sherine:

Bila kita tengok ipad, mata kita tertumpu kepada satu level sahaja.
Tiada pergerakan "rolling" oleh mata.
So bila too much ipad, that means no eyes nerves stimulation.
So lama-lama pandangan anak tu tak luas.
So brain dia pon tak boleh fikir dengan luas/kreatif.

So parents digalakkan supaya banyak stimulate mata baby. How?
Bawak keluar rumah. Look around. Atas, tunjuk sky, tunjuk airplanes.
Bawah, tunjuk grass, tunjuk cat, tunjuk flowers.
Kalau tak boleh keluar rumah, still boleh buat dalam rumah.
Contohnya, boleh guna mainan flash cards ABC tu.
Flash huruf A kat atas, supaya anak dongak ke atas.
Pastu flash huruf B kat bawah pulak.
Pastu flash huruf C sebelah kiri, huruf D sebelah kanan.
Dan sebagainya.
Dengan cara macam tu, automatik ada "rolling" eyes movement.
 So bila ada pergerakan mata atas bawah atas bawah camtu,
saraf mata dirangsang dengan baik. 

So brain development pon berlaku dengan baik.
 
 
3) Stimulate their imitation skills.

Imitation skills ni ialah kebolehan mengikut atau meniru apa saje perkara yang dilihat disekeliling. Contoh kalau anak nampak kita clap hands, dia pon ikut clap hands. Camtu.
Dr. Sherine kata, ini masalah terbesar budak-budak sekarang.
Lack of imitation skills.
So vocab kurang, otak lambat pick-up, etc.
Because language and speech is also an imitation skill,
attitude pon imitation skill,
cara berfikir pon imitation skill,
dan semua-semua tu pon related to brain development.

So parents digalakkan buat kaedah-kaedah macam ni:
Say a word, dan suruh anak ulang.
Lukis satu simple drawing, dan suruh anak tiru.
Buat mimik muka macam nangis, senyum, gelak, marah dan suruh anak tiru.
Buat satu kerja mudah macam susun bantal atas katil, susun buku kat rak, dan suruh anak ikut.
 Nyanyi satu lagu, dan suruh anak ikut nyanyi.
Dance mengikut muzik, dan suruh anak tiru step yang kita buat.
Buat satu pergerakan macam merangkak, lompat, mencangkung, bergolek, dan suruh anak buat sama.

Oh lagi satu, Dr. Sherine cakap, pergerakan merangkak ialah sangat-sangat bagus.
Sebab dia melibatkan seluruh anggota badan, dari kepala ke hujung kaki.
Dan menurut kajian, baby yang mengalami fasa merangkak yang lama, dikatakan lebih genius dan berfikiran kreatif berbanding baby yang merangkak sekejap atau tak merangkak langsung (terus boleh berjalan).

4) Banyakkan concept toys berbanding mainan superheroes, monsters, etc.

Concept toys tu macam, ABC 123 blocks, Lego, animals (yang realistic dan senang nak recognize), shapes blocks, vehicles, colour blocks, etc.
Sebab benda-benda ni boleh tambahkan vocab anak.
Plus boleh belajar sambil bermain.
Dr. Sherine kata, avoid belikan mainan-mainan yang tak realistik.
Macam barbie doll, superheroes dalam tivi, monsters, etc.
Sebab masa bermain, dia tak boleh kaitkan dengan dunia realiti dia.
Takut dia terlebih taksub dengan dunia yang fantasi tu pulak.
Macam tak elok sangat la kan.
 
5) Bila nak ajar anak bercakap, ajar word dulu, avoid sentence.

Contoh macam kalau kita pergi zoo, kita nak tunjuk elephant kat anak,
better cakap,
"Elephant!" 
bukan 
"That is elephant!"
atau 
"Wow u see that big elephant?"

Camtu.

Unless kalau anak dah hafal animals tu semua, so boleh ajar sentence dengan adjective pulak.
Contoh,
"Tall giraffe. Big elephant. Beautiful butterfly. Yellow bird."
Avoid guna perkataan "The This That And With etc".
Direct je cakap "Big tiger. Beautiful bird."
Camtu.
Ajar word by word.
Nak ajar budak bercakap kena slowly dan repetitively.

Bila nak bagi arahan pun sama.
Sebut perbuatan itu sahaja. Without a complete sentence.
Contoh,

"Eat." 
bukan
"Come and eat."
atau
"U must eat."

"Sit."
bukan 
"Come and sit beside Mama" 
atau,
"Sit and keep quiet."

Lama-lama budak tu akan cepat recognize, which one is noun, adjective, verb, etc.
Lepas dia dah banyak vocab, baru boleh start ajar buat sentence.



6) Kalau budak takut strangers. Ask them to high-5. Avoid salam, hug or kiss.

Biasanya budak yang takut strangers ni sebab dah banyak kali trauma atau ada bad experience each time jumpa strangers.
Contoh budak yang selalu sakit.
Banyak kali jumpa doctor/nurse yang asyik cucuk atau bagi ubat etc.
So bila jumpa strangers mana-mana pon, dia expect orang tu akan buat pape kat dia.
So macam fobia camtu la kan.

Untuk overcome benda ni, Dr. Sherine tu suggest,
bila jumpa je sesiapa yang anak tu takut,
Suruh orang tu high five dengan anak kita tu.
Biasanya kalau kita jumpa kawan ke saudara mara ke, mesti diorang nak pelok cium salam anak kita kan?
So kalau anak yang jenis takut strangers ni, jangan bagi orang salam pelok terus,
suruh high-5 dulu.
Kalau orang tanya kenapa, jawab ikut style nigga. Yaw yaw yaw. ;D

Menurut Dr. Sherine, high-5 is very powerful.
Dia boleh ubah mentaliti anak within seconds.
Bila kita high-5, akan berlaku sentuhan dalam beberapa saat, 
dan budak tu akan realize yang orang tu tak merbahaya.
So lepas tu, dia akan ok la dengan orang tu.
Gitu.



7) Bila anak buat salah. Explain instead of marah.

Macam kalau anak main marker pen, conteng satu rumah.
Hoih mahu kau tak hangin kan??
So Dr. Sherine tu kata, instead of marah-marah membebel tak tentu pasal,
better explain clearly kat anak tu kenapa benda yang dia buat tu salah.

Ingat, anak tu tengah exploring his world, bukan sesaje nak cari pasal dengan kita.
Lagi satu, setiap kali explain atau bercakap dengan anak, 
make sure mata kita dengan dia satu level.
Melutut depan anak.
Jangan cakap atau marah sambil berdiri,
anak jadi bertambah takut.
Nanti dia tak absorb pon apa yang kita nak sampaikan.
 
  
8) Overly-attached to one person is not a good sign.

Contoh macam anak tu rapat dengan mak je, dengan ayah tak berapa rapat.
So itu petanda tak bagus.
Something wrong with his self-esteem.
So kena biasakan dia rapat dengan semua orang.
Especially family members.
 
9) Bila bermain, follow his interest. 
Kalau anak nak main ball, jangan tetiba korang nak ajak dia main basikal.
Kalau anak nak melukis, jangan korang nak ajak dia main ball.
Gitu.
Ikut kehendak anak pada ketika itu.
Sebab brain development akan berlaku pada tahap maksima bila budak tu betul-betul interested dan happy buat sesuatu perkara.
Lain la kalau anak mintak nak main benda bukan-bukan.
Haruslah dimarahin dong.

 
10) Bagi pilihan jawapan untuk enhance communication skill anak.

Contoh bila kita bertanya sesuatu kat anak kita,
kalau anak diam je sebab tak tahu nak camane,
jangan biarkan soalan tu tak berjawab.
Kita yang kena bagi pilihan jawapan kepada anak.

Contoh macam kalau kita tanya,
"Kenapa Haikal menangis?"

Tapi Haikal diam je,
mungkin sebab tak tahu nak jawab macam mana.
So kita bagi la beberapa pilihan jawapan, macam
 "Haikal jatuh?"
"Haikal sakit perut?"
"Haikal nak ikut papa pergi kerja?"
"Haikal bosan?"

Itu contoh.
Even if dia respon dengan sekadar angguk je pon dah memadai.
At least soalan dah terjawab. 
Dan lama-lama kang dia tahu la nak jawab macam mana if soalan yang sama diajukan di masa akan datang.
 
 
 
 
tinta mama
11.21pm
 
mood : tadi sedikit sedih sebab masa gi outlet shopping,wallet jatuh..hilang,tk dpt dikesan huwaaa jugak mula2...tapi skrg dah ok...mungkin Allah nak gantikan dengan yg lebih baik..sayang jugak wallet tuh..wallet coach..dah banyak berjasa pada tuannya..dalam tuh duit tkdelah banyak beribu..hihihi beratus usd jelah...sebab memang style saya , duit separuh dalam purse hnbg (dalam zip mana2) separuh dalam wallet...tadi masa masuk kedai bawak wallet jer..purse hnbg tk bawak...jadi  wallet tu duk kepit celah ketiak jer..tk perasan masa bila jatuh..huhuhu..kena dengar ceramah la dalam kete masa balik kikikiki..careless..padan muka..nak kena cari wallet baruuuu...tknak la beli mahal2 dah..nak cari yg $2 jer hahaha...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tuesday, December 10, 2013

tahniah baba..

Assalamualaikum wbt
 
semalam, Alhamdulillah darling saya dah lepas proposal defense dia..tahniah baba...ada lg satu step utk hbiskan phd dia...moga baba terus istiqamah..never giveup....caiyokkk...
 
semalam masak skit utk dibawa makan bersama prof dia masa defense tuh..masak simple2 jer...yang pnting ada sedikit buah tangan tnda ucapan terima kasih kepada mereka..
 
ini dia..taraaa...sangat simple utk breakfast..ckup la kan..hihihi
 
kuih lapis

bihun goreng bertelor

ready...
ada lagi satu defense in sha Allah tahun depan..final defense...doakan yer.. :) lepas tuu balikkkk kggg...rindu Malaysia...
 
 
 
tinta mama
11.26pm
 


Saturday, November 30, 2013

cerita si anak dara

Assalamualaikum wbt
 
malam nih boleh bersiaran dari rumah..biasa tk boleh nak update blog kalau diorang berdua (aqilah muiz) belum tido...sebab kalau diorang nampak mama duk depan laptop jer..mesti masing2 minat ngan laptop mama..sorang duk atas riba..sorang lg duk atas meja..alangkah indahnya hidup kan..hihih sekarang nih aqilah and abg muiz sibuk main rumah-rumah..mommy baby...kdg2 sorang jadi cikgu..sorang lagi jadi anak murid..kdg2 jadi customer ngan cashier..mcm2 la diorang idea..rumah jgn cerita la..kalau dah buat highway dengan block diorang tuh...memang nak berjalan pon tok boleh...rumah kami nih sekangkang kera je kan..sabo jela..jalan dua tiga langkah sampai dalam bilik..dua langkah lagi masuk bathroom,empat lima langkah ke dapur...begitulah keluasan rumah kami...tapi rumah kecil ini yang membahagiakan kami...Alhamdulillah...bersyukur.. kat sini ramai yang homeless..sian kan...jadi bersykur dengan apa yang ada :) pandang orang di bawah..jangan pandang orang yang di atas kita...kalau nak memudahkan kita bersyukur dengan apa yang ada..
 
nak kongsi satu perihal aqilah yg bertuah..
 



 
 

 
 
ingat lg tak pada permainan ini zaman kecik2 dulu..dulu kita guna tempurung kelapa ke apa eh? tk berapa ingat...rupanya2 idea budak2 sekarang sama jer mcm idea kita dulu..mcm diorang pernah tahu pulak kita pernah main benda camni..hihihi tapi kita dulu guna tmpurung kelapa keras...tkdelah sampai pecah..aqilah nih dia penutup bekas jelly mama..yg penutup tuh pulak ngam2 ada pemegang camtuh..sedng elok  pulak masuk kaki dia...hihhihi...best jugak..tapi mama risau takut pecah...sampai tertidur ngan benda nih...masa dia tidur nih..mama cabut cepat2...bila dia bangun..mama buat tk tahu..dia pon dah tak igt hihihih..aqilah oh aqilah...yang pelik nya aqilah jer yg duk  main..muiz tk minat pon...tapi ok jugak..kalau dua2 minat alamak perang dunia la kat dalam rumah sebab benda nih ada dua tuuu jer..Alhamdulillah...jumpa lg...
 
 
tinta mama
7.38pm
mood sedang baik sebab anak2 baik malam nih..tkde gaduh buat masa nih... :) ada setengah jam lagi mama bagi diorang masa..pukul 8 malam mesti gosok gigi...8 setengah mesti dah kena masuk bilik....
 
salam sayang untuk semua :)

Monday, November 25, 2013

GPTD: Ahmad Ammar Dalam Kenangan (1993 - 2013)





Assalamualaikum wbt...

jom tonton video nih...moga ada sesuatu yang akan menggentarkan naluri kita...check di mana tahap keimanan kita...:)

tinta mama
10.49pm..aggie village..

Saturday, November 16, 2013

kenangan oh kenangan

Assalamualaikum wbt
 
selamat pagi dan petang semua sahabt-sahabt...ptg tadi berkesempatan log in facebook.. (sekarang ih pon tgh online sebab tkde benda nak dibuat sementara menunggu anak-anak bermain..di mana?? mana lagi..library...tersadai lagiii...
 
tadi buka fb..ternampak gambar saya dekat fb..yang diupload ustaz saya masa di Darul quran dulu...ustaz saya tu merangkap sedara sebelah ayah saya..teringat pulak kenangan manis (sangat manisssss) masa kat sana..
 
 
yang ni dekat masjid..dalam masjid nih ada library darul quran..bila baca buku atau mengulang bacaan al-quran kat tepi tingkap library nih ..pandng jer ke luar tingkap akan nampak la tasik yang sgt cantikkk..masha Allah... 

inilah tasiknya..cantik kan...ke seberang tasik tuh bukit bukau yang memang indah..sejuk mata memandang..

haa..ini masa exam...tk pastila pulak exam yang bila..inlah gambaran dalam dewan peperiksaan tu..

tuan pengetua kami yang sgt baik hati...turut sama turun ke medan peperiksaan..meninjau anak-anak buahnya jawab peksa..ayahanda yang sangat kami sayang..
eh eh...tiba-tibakan..ada pulak seorang muslimah nih...(ustazzzz...ambik gmbr org curi2 ehhh..tk baik tauuu) hihhihih
kenal tak sapa tuu..sayala tuuu..tiba2 tengah terjelir lidah pulak...aduhh

inilah kelas tasmi' saya..bila masa entah ustaz ambik gmbr nih..saya yang hujung sekali tepi dinding.....

 
Ya Allah..hanya Engkau yang tahu betapa rindunya saya pada tempat ini..pada sahabat-sahabat di sini...pada ketenangan dan kedamaian di sini...permudahkanlah urusan saya untuk sampai  ke sini sekali lagi ya Allah...
 
nampak tak saya yg dalam kelas tasmi' tuh...kurus kan??masa nih kurus trang tang tang.. sekeping jer kan hihihhi (masa ni 43kg...skrg 57kg..hahh ambikkk) kelas tasmi' tuh ialah kelas menghafaz al-Quran..dari pkul 7 sampai pkul 9 pagi..(kalau tk silap la) dah lupa..banyak urat putus..lagipon dah lama..saya kat sini tahun 2001-2004..lama dah kan...masa dalam kelas tasmi' la pulun hafal ayat quran.pastu baca depan ustazah...
 
 
dalam banyak-banyak tempat yang saya belajar (dari sekolah rendah,sekolah menengah,diploma DQ.Ukm...DQ la tmpt yang paling indah untuk di kenang..sangat indah...andai diberi pilihan..saya nak kembali berbakti di sini...Allah..rindunya saya..
 
 
tinta mama
4.33pm..Morgan Library
 
 




 

Wednesday, November 13, 2013

Muka buku...

Assalamualaikum warahmatullah Hiwabarakatuh
 
selamat malam sahabat di united states of Amerika....selamat tengahri sahabat di Malaysia yang tercinta...:) harap semua sahabat dalam kerahmatan dan kasih sayang Allah...alangkah indahnya hidup dalam kasih sayang Allah..Alangkah indahnya hidup berkasih kerana Allah...sesungguhnya Allah itu penyayang dan Allah suka pada yang berkasih sayang...
 
pada saat ini..sekali lagi diuji Allah :) mungkin kerana kasih sayang Allah pada saya maka Allah kirimkan saya ujian..ujiannya tkdelah berat sangat..cuma tk boleh mengdap laptop kerana migraine akan menyerang..kecik je kan..tkdelah seberat sahabat kita di Syria,mesir dan seumpamnya..apapon terima dengan senyum dan sabar..
 
 


inilah ofis saya kat rumah..dulu mcm ni la..asyik2 online jer memanjang..walaupon kdg2 saya tkde pon depan computer tuh..hihihih sekarang ni laptop nih hnya akan kedengaran nasyid-nasyid yang boleh membantu mengingatkan pada Allah..sambil lipat kain,sambil kemas katil..kemas rumah..oh..rasa sangat indah...:) jom kita kurangkan muka buku...

nak buka muka buku pon tk boleh lama2 dah..buka dalam 10 minit pastu kena tutup la...tengok..ada hikmah kan Allah bagi ujian...lagipon muka buku nih banyak melalaikan saya rasa (bagi saya la) walaupon tidak dinafikan banyak kebaikan dari dakwah,tazkirah,ukhwah dan sebagainya namun bila disalahgunakan maka kelalaian akan menyapa..

apa yang saya perasan,semenjak saya jarang bermuka buku nih...kerja rumah saya tkde yang terbengkalai,makan minum kuih muih semua cepat disediakan...rumah bersih dan tersusun walaupon selalu disepahkan anak2...yang penting kan hati rasa tenang jer.....banyak masa untuk baca al-Quran,banyak masa dengan anak-anak...

ini hanya pendapat saya la...kurangkan muka buku..banyakkan baca buku hihihih.... jom buka buku baru..


tinta mama
10.29 pm..

Tatkala anak-anak sudah melayarkan bahtera indah mereka..saat itulah mama boleh menarikan tinta mama yang tidak seberapa ini...salam sayang untuk semua...

Wednesday, November 6, 2013

kreatif mereka

Assalamualaikum wbt
 
kanak-kanak adalah insan istimewa...biarkan mereka explore dunia mereka...
 
video


satu hari mereka akan menunjukkan kepada kita...kepada dunia betapa kreatifnyer mereka...duhai anak...betapa bertuahnya mama and baba kerana memiliki kalian....


tinta mama
10.39 am...

p/s : indahnya menjadi suri rumah :)
 

Sunday, November 3, 2013

hallowen....

Assalamualaikum wbt


apa khbr semua ? alhmdulillah...October sudah melangkah kakinya meninggalkan kita...Allah..terasa cepat masa berlalu...rasa mcm baru semalam menjejakkan kaki ke tahun 2013...sudah dibulan november kita rupanya..October mungkin bukan bulan yang special andai kami di Malaysia..adalah sekadar birthday adik2,,anak2 sedara..namun kehadiran October bagi kami semenjak di usa ni ada beberapa perkara yang baru

  • birthday afif..(bestfriend Muiz)
  • musim luruh yang sgt dinantikan sebab cantikkk...
  • hallowen
 menyebut hallowen...ingin berkongsi ilmu yang copy and paste dari page ni saifulislam....

kenapa hallowen tidak dibenarkan sambutannya....


PERGAULAN BEBAS
 
Sambutan Halloween sama ada di jalanan atau di parti-parti yang dianjurkan, sangat sinonim dengan amalan pergaulan bebas. Bercampur aduk di antara lelaki dan perempuan dalam suasana liar, malah keliru di antara lelaki dan perempuan kerana kostum yang pelbagai, sangat bertentangan dengan ajaran Islam. Malah Halloween sangat sinonim dengan pertambahan kes jenayah berkaitan penyalahgunaan dadah dan seks seperti rogol. Biar pun jenayah ini mengalami normalisasi akibat budaya Barat yang bertolak ansur malah menerima seks bebas ini, bagaimana pula dengan Islam, al-Quran, kubur, Akhirat, Syurga, Neraka dan Allah Subhanahu wa Ta’aala itu sendiri? Soalnya sejauh manakah sensitiviti kita terhadap hal tersebut? “Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan jahat (yang membawa kerosakan)” [al-Israa' 13: 32] Halloween adalah pakej lengkap untuk anak muda mendekatkan diri kepada zina.

MENGGANGGU KETENTERAMAN AWAM
 
“Trick or treat?!” sergah anak-anak muda di pintu rumah. Tuan rumah mempunyai dua pilihan. Sama ada melayan ‘hantu-hantu’ yang datang ke muka pintu (treat), atau disumpah dengan sial di dalam sejarah atau helah mengena yang dikenakan mengikut kreativiti mereka (trick). Mengetuk pintu rumah pada waktu malam untuk gurau senda versi Halloween ini amat mengganggu ketenteraman awam. Orang tua dan bayi kecil adalah golongan yang paling terjejas. Tambahan pula dengan penyertaan mercun, Halloween sangat mengganggu malah bisa juga memudaratkan orang lain. Ia bertentangan dengan definisi Muslim yang disebut oleh Rasulullah sallallaahu `alayhi wa sallam: “Seorang Muslim itu ialah seseorang yang para Muslim lain terselamat daripada (kejahatan) lisan dan tangannya” [Muttafaq 'alayhi] Muslim mengambil berat dan membantu jiran tetangga. Muslim tidak menyusah dan mengganggu mereka.

PEMBAZIRAN

 Matlamat baiknya tiada. Belanja meraikan Halloween membabitkan wang dan masa. Kombinasi antara wang dan masa yang dibelanjakan dengan matlamat baik yang tiada, menghasilkan formula pembaziran. Berapakah keuntungan yang diperolehi oleh peniaga-peniaga yang menjual kostum serta segala peralatan untuk menyambut Halloween? Berapakah penjimatan yang boleh dilakukan apabila kita tidak menjadi manusia yang sentiasa mengikut trend, buat apa yang orang lain buat, beli apa yang orang lain beli, pakai apa yang orang lain pakai? Ada saudara mara yang kesusahan, ada anak yatim dan miskin yang memerlukan bantuan, ada tanggungjawab belajar yang memerlukan buku serta pelbagai proses pembelajaran lain yang perlu diutamakan, mengapa Halloween jadi pilihan? “Dan berikanlah kepada kaum keluargamu, dan orang miskin serta orang musafir akan haknya masing-masing; dan janganlah engkau membelanjakan hartamu dengan pembaziran yang melampau. Sesungguhnya orang-orang yang membazir itu adalah saudara-saudara Syaitan, sedang Syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada Tuhannya” [al-Israa' 17: 26-27] Ada banyak bentuk pembaziran lain yang menjadikan kita saudara Syaitan. Tetapi membazirkan wang dan masa untuk Halloween, adalah acara rasmi menjadi saudara Syaitan dengan sokongan kostum dan kegilaan laku.

 LAGHA

Apa sahaja perbuatan yang tidak dapat dijustifikasikan motifnya secara positif pada neraca agama, adalah lagha. Menghindarkan diri daripada perkara-perkara lagha itu adalah salah satu daripada jalan penting untuk seorang insan beriman mengecap kejayaan di dunia dan di Akhirat. “Sesungguhnya berjayalah orang-orang Yang beriman. Iaitu mereka yang khusyuk di dalam solatnya. Dan mereka yang menjauhkan diri dari perbuatan dan perkataan yang sia-sia” [al-Mu'minun 23: 1-3] Usaha seorang Mukmin mencegah dirinya daripada terbabit dengan sambutan Halloween adalah sebahagian daripada sikapnya yang perlu berterusan pada mengelakkan diri daripada perkara-perkara yang tidak bermanfaat. Jelas sekali keupayaan mengawal diri agar kehidupan terisi dengan manfaat, kebajikan dan kebaikan, adalah sikap-sikap manusia berjaya, dan selayaknya golongan yang berjaya itu didahului oleh Mukmin yang sudah sedia menerimanya sebagai sebahagian daripada tujuan hidup. -

 
tinta mama
colorado
 
p/s : saya ada anak..hanya 5 tahun umurnya..masih pre school..apalah sgt yang mereka faham kalau kita kata hallowen ni haram..tkleh sambut...mggu lepas ada field trip ke farm..kutip pumpkin katanya...tkpela...last week..ada hallowen party kat sekolah dia..tahun lepas saya pakaikan dia baju simpel yg tertulis ayat2 spooky...ok la..tkde costume ngarut2 macm orang lain...mgkin thn leps dia masih kecik..masih belum memahami apa2...tapi apa yang berlaku pada thn ini...memang la saya ada belikan dia baju hallowen yang ada gambar spooky face...tapi bila baca artikel hallowen rasa takut pulak nak pakaikan dekat dia..pagi khamis tuh..saya pakaikan dia baju biasa jer..darling saya hntr dia pergi sekolah mcm biasa..dan saya menungggu darling balik  dari ngantar dia sebab dah janji nak gi shopping...bila darling saya balik..dia kata Muiz menuntut baju hallowen...masa darling saya hntr masuk kelas...dia berjalan la ke kereta nak balik..tiba2 muiz keluar dari kelas dan berlari ke arah baba dia...apa yg dia kata " baba, my friend got hallowen costume..where is my costume?" huwaaaaaaaa...nak nangis saya dengar darling cerita mcm tuh...sedih tau...saya boleh bayangkan kesedihan muiz..budak2 kan..so darling saya balik..saya bagilah baju simpel yg kami beli murah2..(nsib baik ada) pergi balik ke sekolah hntrkan dekat muiz..kesian kat dia..pkul 12 dia bali rumah..dia cerita mcm kat saya..donica wear princess costume...jacob wear koboi costume...ada yang pakai baju hantu..nampak muka mcm sdih la sebab dia hanya pakai baju biasa2jer...so saya cerita la dekat darling saya apa yang dia cerita kat saya..thn depan kami bersepakat mggu hallowen kami nak bawak dia jauh dari colorado...jadi tkdelah dia rasa terpinggir dari kawan2 yang pakai mcm2...hntu la..ngarut2 semua tuh...in sha Allah bulan 10 thn depan kalau pnjang umur kita pergi road trip ye abg muiz....road trip last di united state....bulan 12 in sha Allah dah nak balik mlysia..doakan kami yer...:)

Wednesday, October 23, 2013

duhai ibu bapa

Assalamualaikum wbt...


salam senyum buat sahabat-sahabat..:)

di petang yg dingin...tersadai lg mama di bangunan ilmu CSU...menunggu putra-puteri ....tgok diorang boring dan tkde benda nak dibuat kt rumah..harap2di sini ada lah aktivit yg boleh menghiburkan mereka...
 
nak share dengan sahabat-sahabat satu kisah teladan yang boleh beri pengajaran pada kita..saya ambik nih dari group kat fb.. 
 
 
 
 
SAYA MAHU JADI TELEVISYEN"

Seorang guru wanita sedang menyemak satu persatu karangan anak mu ridnya. Sewaktu melihat satu karangan yang ditulis oleh seorang pelajarnya, dia menjadi sangat emosi dan setelah melihat nama di muka hadapan buku itu, dia menangis teresak-esak. Lalu ditanya oleh suaminya...


'Kenapa menangis ni?'

'Lihatlah karangan budak ni..'

Suaminya pun membaca dengan penuh khusyuk.

Jadikan Saya Sebuah Televisyen

"Oh Tuhan, malam ini saya ingin meminta kepada-Mu sesuatu yang sangat istimewa. Jadikan saya sebuah televisyen.
Saya ingin mengambil kedudukan televisyen. Menikmati kehidupan sebagaimana peti telivisyen di rumah saya. Saya akan memiliki 'tempat' tersendiri dalam hati keluarga sehingga mampu menjadikan keluarga sentiasa berada di sekeliling saya.
Saya akan diberi perhatian serius ketika bercakap. Saya ingin menerima penjagaan yang sama seperti televisyen.
Ayah akan menemui saya setiap kali ayah pulang dari tempat kerja walaupun keletihan. Ibu pula bersama-sama saya saat sedih dan kecewa, bukan mengabaikan seperti sekarang. Seterusnya, saya mahu abang dan kakak berusaha memperuntukkan masa untuk bersama-sama dengan saya.
Saya mahu merasakan bahawa keluarga sanggup mengetepikan kepentingan lain untuk meluangkan waktu bersama-sama saya.
Akhirnya, jadikan saya mampu membuat semua individu yang saya sayangi itu merasa gembira dan saya menghiburkan mereka. Tuhan, saya tidak meminta lebih dari itu. Saya hanya mahu hidup seperti televisyen pada setiap masa."

Selesai suaminya membaca esei tersebut, suaminya berkata
'Kasihannya, anak ini miskin kasih sayang. Ibu bapanya terlalu teruk!'

Mendengar itu, tangisan si isteri semakin kuat.
'Abang, itu karangan anak kita!'
 
cerita ni sgt berkesan di hati saya..saya nak nangisss..betapa kita sebagai ibubapa terlalu lalai..sama jugak seperti saya..kekdang terlalu leka,selalu berada di dapur,,mengadap muka di komputer dan sebagainya..kadang2 anak-anak panggil...:"mama..can you play with us"  "mama.look at this..i did it" mama,i'm talking to you" oh anak..betapa anak-anak rindukan belaian ibubapa..lebih2 lagi anak2 yg masih kecil..kekadang mama leka..maafkan mama...tapi setakat alhmdulillah..tk pernah lagi leka dengan TV...:) layan lah anak dengan sebaiknya..tinggalkan keje kita andai anak2 panggil..tumpukan perhatian kepada mereka...mungkin satu hari anak-anak akan tulis esei nak jadi FB,nak jadi laptop..nak jadi iphone..
 
tinta mama
morgan library csu..
5.56 PM






Sunday, October 13, 2013

kenangan

Assalamualaikum wbt..

mengimbau kenangan lama..
 
tahun 1993-1994..
 
masa nih darjah 5-6...kecik lg kan..tapi dah duk asrama..rumah dekat ja ngan sekolah tapi gatal jugak nak duk ngan kawan2..hihihi..seronok...sekolah kami satu2nya sekolah yg ada asrama kat kawasan tuh.."sekolah kebangsaan beris panchor" rindunya...
 
makan kat kantin..selalu pak cik tuh masak yang ada taugeh..memang tak sukaaaa sgt tapi terpaksa makan..sebab kalau tk makan lapo...bulan puasa..tiap2 hari ayah atau arwah nenek yang akan dtg hntr makanan...30 hari...kalau lmbt ckit diorang dtg mesti nangis kt tepi pagar hahaha..kelakar...bodohnya rasa...kdg2 malas basuh baju..suruh ayah mai ambik..mak basuhkan..dah kering ayah hntr balik...jahat tk?? pasukan football sekolah kami memang hebat..setiap kali ada pertandingan luar daerah ke atau mana2..mesti kami budak2 asrama akan jadi pengiring..sonokk..malam2 kluar lepak2 depan asrama...
 
rindunya saat itu..skrg ni nak ajar aqilah cara2 jaga kemasan katil..nti kalau nak masuk asrama tkdelah jadi mcm mama dia..pemalas haha..skrg dah tk malas..dah terlebih rajin...
 
Alhmdulillah..Aqilah umur 3 thn dah pndai kemas katil nya sndiri...bangun tido msti dia akan panggil mama masuk bilik diorang tunjuk kat mama "mama..look at that (tnjuk kat tilam dia..) kemasss woooo...hahahaha...tak sia2...lepas tuh mama kena high 5,say yeayyyy good job..selagi mama tk kata good job selagi tuh dia akan tuntut.."mama,say good job to aqilah " hahaha..mana boleh pksa2..suka ati mama la hihihih...Muiz suka sepahkan bantal2 yg ada...masa nak tido aqilah la yg tukang kemas...sian aqilah...sabar yer..mcm mana mama sabar ngan kerenah baba awak..mcm tu la awak kena sabar ngan kerenah abg awak hihih


tinta mama
..di siang hari di morgan library..
nunggu anak2 main...

Monday, October 7, 2013

dah nak masuk thn ke 3 kami di sini!!

Assalamualaikum wbt
 

pejam celik pejam celik, lagi setahun lebih je tinggal utk balik ke mlysia..cepat masa berlalu..igt lagi thn pertama mula2 sampai sini..homesick giler2...th ke dua ok la ckit sebab dah masuk kelas..dah ada kawan...thn ke 3 nih rasa mcm dah mula seronok duk sini...hmmm..apa cerita tuh...? hihihi..rasa seronok sgt duk sini...banyak sebab nya..
 
  • jiran2 sini baik..diorang tk mengata..kita bebas buat apa jer..tkde org nak kata atau pndang serong...kita nak pakai kereta apa (buruk ke baru ke)..tkde org kisah..diorang tk kisah kita buat apa...sonok kan..
  • suka shopping..barang2 murah..(branded pon murah )hihihihi..balik mlysia nti boleh lg ke tak yer nak menyopping mcm kat sini... 
  • muiz seronok kat sekolah...cikgu kat sini Masya Allah..(like angel) baikkk sgt... dengar cerita cikgu kat mlysia garang2..takut nak balik
  • sekolah sini free,tkde baju seragam..tkde kalut2 nak iron sblum pegi school hihihhi best kan...
  • diorang ckp beranak kat sini best tapi saya masih memikirkan samada nak beranak kat ke taknak..hihihi...
  • ramai org dpt WIC..susu free ,cereal free, cheese free dan mcm2.. (tapi saya tk dapat,tkde rezeki..tkpela..rezeki kami dtg dengan cara lain..
banyak lagi la kalau nak di senaraikan..kesimpulan saya dah mula seronok duk sini..rasa mcm tknak balik mlysia dah...tapiiiii
 
bila fikir2 balik..mlysia tetap Tanah tumpah darahku.tanah airku...nak balikkkk....:)

aqilah masa mula2 datang harituh kecik lagi..8 bulan..skrg dah besar panjang..dah pndai ckp mcm2...kuat membebel pulak tuh..mama mesti kena dgr elok2 apa yg dia ckp..kalau silap dengar dan silap paham,maka mama pon jadi mangsa bebelan dia...hmmm...ataupon kami akan gelak besar sama2 sebab dia ckp lain..mama paham lain hahaha...

Muiz pulak masa datang dulu umur 2 thn..tgh nak belajar bercakap...skrg dah besar..bahasa melayu langsung tk paham..kalau mama ngan baba dia ckp melayu dia siap tegur lagi.." mama,baba.please speak in English..i cant understand what are you guys talking about"

budak2 zaman skrg..cerdik megalahkan mak bapak...



gmbr nih masa spring 2012..dah setahun lebih berlalu...


tinta mama
9.48 pm.

mood : rileks sekejap lepas anak2 tido..rasa mcm dunia nih ana yang punya hihihi
 
 

Thursday, September 19, 2013

anak oh anak

Assalamualaikum wbt

nak share berita nih..sayu hati saya...igt dulu masa mula2 kena jadi suri rumah..mengamuk dan memberontak hati saya...bila lama2 rasa suka dan bahagia datang bila tgok anak2 membesar di depan mata...harini..bila baca berita ni saya bersyukur sangat...sesungguhnya apa yang Allah tentukan itu semuanya ada hikmahnya...bukanlah semua taska tuh tak baik...tapi seelok2 nya kalau boleh jaga sndiri..jaga sndirila yer..:)


KUALA LUMPUR: "Saya lihat kepalanya sudah terkulai ketika meletakkannya di kerusi bayi di dalam kereta malah muka dan bibir sudah kebiruan malah ketika menjerit memanggil namanya pun anak saya tidak membalasnya," kata Muhamad Norman Rosman, 26. bapa kepada bayi lelaki berusia tujuh bulan yang maut di pusat asuhan kanak-kanak di Wangsa Maju, di sini, semalam.
Bayi malang itu, Muhamad Qhaliff Muhamad Norman disahkan oleh doktor meninggal dunia dua jam sebelum bapanya menjemput anaknya itu kira-kira jam 5.30 petang semalam.
Menceritakan kejadian itu, Norman berkata, dia menjemput anaknya itu seperti biasa di pusat asuhan terbabit dan menyangka anaknya sedang tidur.

Menurutnya, bagaimanapun sebaik masuk ke dalam kereta dia terkejut apabila kepala anaknya terkulai sementara muka dan bibir kebiruan.

Foto

"Saya kemudian meminta penjelasan pekerja di situ namun jawapan diberikan mengecewakan kerana mereka memberitahu tidak mengetahui apa yang berlaku kepada anak saya.

"Bimbang dengan keadaan Qhaliff saya terus menghantarnya ke sebuah klinik swasta berhampiran sebelum doktor mengesahkan anak saya sudah meninggal dunia lebih kurang dua jam," katanya ketika ditemui di perkarangan bilik mayat Hospital Kuala Lumpur (HKL), di sini, malam tadi.

Norman berkata, dia sekali lagi mendapatkan penjelasan daripada pekerja pusat asuhan itu dan memaklumkan kejadian menimpa anaknya.

"Ketika itu baru mereka memberitahu anak saya sebelum itu ada mengalami muntah darah namun mereka menyangka tidak serius dan tidak memaklumkan kejadian itu kepada saya dan isteri.

"Tindakan mereka tidak memaklumkan kejadian itu mengecewakan saya kerana sejak lahir anak saya tidak mempunyai masalah sebaliknya hanya sukar minum susu," katanya.

Beliau berkata, dia menghantar anaknya itu bersama seorang lagi anak perempuan berusia dua tahun kira-kira jam 11.30 pagi.

"Ketika itu anak saya ceria dan bermain dengan kakaknya seperti biasa. Namun tidak menyangka perkara ini terjadi dan saya juga sudah membuat laporan di Balai Polis Wangsa Maju untuk tindakan selanjutnya,” katanya.

tinta mama
p/s : sepatutnya kalau dah muntah darah tuh..cepat2 bagitau parents...itukan luar biasa..muntah darah tuuu..bukan muntah biasa2...semua benda kena inform...org yg jaga taska biar betol...heran saya..apapon Allah lebih mengetahui..semua yang Allah tentukan ada hikmahnya..takziah untuk kedua ibu bapa anak itu...moga cekal dan tabah dan sabar..anak kalian menanti kalian di syurga :)

Monday, September 16, 2013

mama punya cerita


Assalamualaikum wbt..

lama tk bersua muka di alam blog nih..hehhee...masa ada jer..bukan cbuk pon..cuma tk berkesempatan nak focus hehehe
 
2 hari lepas..birthday ayah saya...happy birthday ayah sayang...insan terpenting dalam hidup saya selepas suami...ayah dah tua dah..dulu masih gagah...skrg dah mula sakit2 lutut..tapi masih aktif ke masjid dan masih aktif sebagai bendahari masjid...moga Allah memberkati ayah..doakan moga ayah saya diberi kesihatan yang baik..panjang umur hjung thn depan boleh jumpa..in shaa Allah...
 
 
hari nih..Alhmdulillah..encik darling saya dah lepas prelim phd dia..syukurrrrr....dia yg pergi prelim..saya kat rumah yg tk senang duduk..risau la..lulus ke tak..haishh kalu tk lulus mcm mana la..mesti lambat la nak boleh balik..itu sebab nya hihihhihi..Alhmdulillah..Allah permudhkan urusan.. ada lagi dua step...proposal defense dan desertation defense...mmm doakan encik darling saya yer...
tahniah baba...
 
petang nih saya berkesorangan..darling saya lepas balik defense prelim tadi..makan..solat terus bawak anak-anak pergi library..anak2 dah boring tahap gaban...dia ajak saya ikut..boring gamak nyer duk menunggu anak2 main..tapi saya tknak la..banyak benda boleh saya buat masa anak-anak tkde..kemas rumah,masak kuih biskut...lipat kain...dan tulis entry nih hehehe....terima kasih encik darling saya kerana memberikan saya ruang untuk berkesorangan sekali sekala...
 
hmmmm..apa lg ek...saya sgt rindukan mek ayah saya..hjung thn nih in sha Allah kami akan menerima ahli keluarga baru...adik teruna saya nak kawenn..sedih la tk dpt balik tp tkpela..benda baik elok dipercepatkan...tkkan nak menunggu pulak kan...tahniah mek ayah..bakal menerima satu-satunya menantu perempuan dalam family....hehehe..dah ada 5 menantu lelaki...yg ke 6 nih perempuan..sonok la mek...senyum manjang..happy je kalu tipon...hihihih
 
jumpa lagi..nak pergi siap makan malam..sblum deme semua balik...
 
 
 
tinta mama
mood : rindu kg halaman..duk sorang..pastu sambil masak dengar lagu 80an 90an..huhu

Saturday, August 31, 2013

abg punya aktivit

Assalamualaikum wbt

salam sejahtera untuk semua...santai di hari mggu bersama anak-anak jer..encik darling tkde...katanya nak ke tempat jual biri-biri....dengan kawan baik dia dari Oman...nak beli biri-biri dan sembelih sendiri..katanya kawan dia tu..dengan cara mcm nih jauh lebih murah dari beli kat kedai siap...mmm bagus jugak tu...keluar tadi pkul 9.30 pagi..alih-alih pkul 12.30 tadi call dah ada kat Denver pulak...katanya kandang biri-biri tutup sebab hari ni sabtu..huuhuhu...tinggal la kami bertiga lagi..kalau ke Denver sohih dah balik petang karang...
 
igt tak harituh saya cerita kena tinggal 3 hari dua malam kan? dia pergi mountain ngan geng arab dia...jom kita tgok aktiviti diorang...
 
ini rumah yang diorang sewa..besar rumah nya..tapi tkde la mahal sebab cuti summer dah hbis...
 




inilah group halaqah deme tuhh...


cantik kan...pulau ke apa ..Nampak mcm pulau...lake je kot..

cantikkkkk

naik benda alah nihh...
pastu turun kena luncur ikut benda alah nih..
.nasib baik saya tkde..kalu tknak saya naik..gayattttt



jalan nak masuk tempat tuu..berbatu batan..bergunug ganang...

 
  ok...inilah kumpulan halaqah al-quran diorang..saya happy sgt Allah buka kan hati dia untuk  masuk group nih..tiap2 mggu belajar ngaji..tasmi'..hafazan..mcm2 lagi la,....


tinta mama..
mood : teringin nak pergi..abg kata in sha Allah..satu hari nti kita pegi sama2 hihhi sonok2

 

Monday, August 26, 2013

puasaa 6

Assalamualaikum wbt...






 
dah habis semua ke puasa enam shawal?? eheh..yg tukang tnya ni pon belum habis hihih ada lagi sehari dua...in sha Allah akan berusaha habiskan dalam mggu nih hihih jom sahabat2...kita puasa..masih ada masa lg...
 
 
 
 
 
 
Tinta mama


Saturday, August 24, 2013

aduhai

Assalamualaikum wbt...

lama nya saya tak tulis apa2...bersawang dah..huhu bukan apa..skrg nih.encik darling dah submit prelim ...jadi tk kemana la..duduk je kat rumah sambil buat editing ckit2..bila dah encik darling ada kat rumah..tkde masa la saya nak ber blogging...heheh
 
tapi kan malam ni memang saya punya banyak masa...nak tahu kenapa??? jeng jeng jeng...encik darling tkde kat rumah..dia ikut rombongan halaqah masjid ke vail ( betuk dok entah eja ni) ..ahad baru balik..3 hari dua malam..jadi kami bertiga jelah ada kat rumah..muiz dengan games Nye..kdg2 nonton dvd ngan aqilah..masa nilah saya boleh buat kerja2 yang lama tertangguh hehe...

sekali sekala jauh2 ok jugak..teringat masa mula2 kawen..masa tuh saya thn 3 ukm...dia kat ampang..keje...saya kat ukm (kolej Dato onn..) hjung mggu jelah kami jumpa..kalau sebelum kawen..jumaat je mesti nak ikut program ke rancang nak jalan2 ke mana2...lepas kawen hjung mggu dah tk payah pikir apa dah..tunggu jer..petang khamis mesti ada orang mai jemput kat kolej...hihihi seronok2..

ada satu citer..satu malam tuu..saya ada kelas malam...jadi lewat la ckit dia datang...hbis je kelas saya call..saya tunggu la kat kolej...dalam masa setengah jam dia msg suruh turun bawah..katanya dah sampai..dengan bersemangat nya saya ni kemas semua buku ..turun la bawah dengan senyuman hihihhi dah sampai bawah,:ish tk Nampak pulak..mana dia tunggu...saya dah tunggu tempat biasa dia ambik...lama jugak nunggu...kot2 dia tk sampai lg..haish...lama sgt..tkleh jadi..saya call..." mana abg niiiiiiiii? dah penat tauuu..." tau tak dia ckp apa..."abg dah lama tunggu kat tempat biasa...." aikkkk...pelik tak?? nak tau apa citer sebenarnya yang berlaku...harituh dia bukan pegi jemput kat UKM..dia pergi rumah kakak saya kat Bandar tasik selatan...sebabnya mggu sebelum tu saya balik rumah kakak naik komuter...dia pergi ambik saya kat rumah sana jelah...jadi mggu dia lupa yang bini dia ni ada kat ukm...macam citer pak pander jelah kami ni..sorang sini sorang sana...berejam jugak masing2 menunggu....hahahaaha....adoiiii...lupa bini kat mana..confident pulak tuuu...

rindunyaaaa...cepat la balikkk...jom kita layan tgok gambar2 hilangkan kerinduan ini..




 
 
 
 
tinta mama
kesunyian di malam mggu..
 

Saturday, August 10, 2013

raya

Assalamualaikum wbt...
 
 

lmbt ckit ucapan raya dalam blog ni hihihi...

happy Eid Mubarak everyone....dari kami di bumi Colorado...huhuhu

Taqabbalallahu minna wa minkum...:)
 
 
 
 
 
 
 
 
maaf zahir batin semuaaa...
 
 
 
tinta mama
raya ke 3...
mood : rindu kemeriahan raya di kelate..huhu
 

Saturday, August 3, 2013

buka posa ramai-ramai.

Assalamualaikum wbt

salam akhir Ramadhan...hari nih seronokkk sangat sebab buleh buka posa ramai2...hilang la sekejap rindu kat anak beranak Malaysia heheehe Alhmdulillah...inilah family kami di sini..duduk di perantauan...mereka la jadi adik beradik,mereka lah sanak sedara merekalah segalanya hehehe
sebenarnya ini majlis meraikan Dr kak wani dan Dr abg Jaz yang akan balik ke Malaysia for good..sonok nya depa kan...tk sabar menunggu kami punya giliran..tak sabar tak sabar..nak balik ..nak balik..

gambar nih kredit to kak yana...copy dari fb..hihihi..kamera kami bawak tapi tertinggal dalam kereta, jadi kereta yg tolong ambik gambar..jadi ada gambar kete jelah..gambar kami tkde hehehe sadis2...

tuan rumah nyerr...dua belah kiri..kak wani and abg jaz




 inilah kami perantau di bumi Uncle Sam...family besar kami...abaikan yg Nampak muka separuh tuh...bukan salah kamera..salah orang nya yang tak reti duk diam...
 



mama dia tu control ayu sebab mulut penuh ngan akokkk...sedapp..
sangat suka gambar...muiz duk sembang ngan sarah..pastu sarah gelakk kuat kakakakaka...Muiz..jgn mandai-mandai nak ngorat anak dara orang...

mak cik safiya yang sangat comel.....duk main2 ngan dia..dukung dia..ish rasa mcam nak baby lagi pulak hihihihhi...


Muiz malam nih aktif sangat..taktau la kenapa...lompat sana lompat sini..aduh..pening mama menengok..panjat baba dia...lompat atas kakak anisa...aduhhh agaknya terlebih gula agaknya..pastu balik rumah menangis sebab tk puas main ngan kakak-kakak dia..huhuhu sampai tido pon menangis lagi..kesian...raya nti jumpa lagi in sha Allah...


 
tinta mama
1.29 A.M
colorado





 

Thursday, August 1, 2013

kuatkan kesabaran ku ya Allah..

Assalamualaikum wbt

Ramadhan dah nak sampai ke penghujungnya...moga Allah menerima puasa kita tahun ni..dan dipanjangkan umur untuk bertemu ramadhan akan datang..amen...

di saat kepenatan + sedikit stress melayan putera puteri ini yang sometimes over active ...Allah temukan saya dengan note ini...terima kasih ya Allah kerana memberikan saya sumber motivasi dan kekuatan untuk terus bertahan dan bersabar..


Note to myself….

This Ramadhan…I must Remember Allah is:
When I get down into Sajda and the kids giddy up on me, I must remember, Allah is Al-Haleem (The Forbea...ring) Maybe it’s more about building perseverance than just performing prostrations

When my energy levels run dry and the kids push all the buttons, I must remember, Allah is Ar Rahman (The Merciful). Maybe it’s more about showing compassion than preaching independence.

When I’m about to break the long fast, and little summons of ‘wash me!’ rise from the bathroom, I must remember that Allah is Al Kareem (The Most Generous). Maybe, (undeservingly), He is giving away a huge piece of Jannat in exchange for a tiny morsel of food
When I can finally sit peacefully on my prayer mat at night to connect with Him but they won’t fall asleep, I must remember, Allah is Al-Qadir (The Omnipotent) . Maybe He only wants to see my one hand raised in prayer while the other rocks His little creature to sleep.

When at the parking lot, after a hectic food shop, they won’t sit and buckle up, I must remember, Allah is Al-Baseet (The Expander). Maybe He’s advancing me to the next level of fasting, which is much more than refraining from just food and drink.
When I want to shut down, do nothing because I’m exhausted, hungry and thirsty but all they want to do is play, I must remember, Allah is Al-Mu’id (The Restorer). Maybe He wants to restore my energy, through laughter, love and making others happy.

When feeling thirsty, my kids insist on going to the park on a hot sunny day, I must remember, Allah is Al-Gafur (The Forgiving). Maybe He will forgive more sins for cheering climbs and pushing swing seats.

When all the mess and untidiness makes me want to explode, I must remember, Allah is As-Sabur (The Patient one). Maybe, I need to count the times I have messed up, to realise how lucky I am that HE is always willing to forgive.

When all my efforts and hard work go unnoticed with loved ones, I must remember, Allah is Al-Wahhab (The Bestower). Maybe its about feeling ashamed of my ungratefulness for His continuous and countless blessings.

When I feel compelled to use my power and dominion as an advantage over HIS Amanah, I must must remember, Allah is Al-Haseeb (The Reckoner) and not just maybe but CERTAINLY, there is no escape from HIS displeasure and reckoning.

I’m sure there’s more and inshA I’ll be adding it as I reflect more. So stay tuned. Subscribe by email here
May we all have the opportunity to embrace an uplfitingly spiritual Ramadhan, inshaAllah




tinta mama
5.10 am

Monday, July 22, 2013

bangun sahur!!

Assalamualaikum wbt




ting tong ting tong!!! jam loceng kah itu...mcm loceng rumah jer hahaha...jam dah pukul 3.30 pagi.. malam tadi tk tido..lepas jer tidokan anak-anak pukul 11 malam...terus ambik bag sekolah..buat homework...esok ada kelas...sebab apa kena buat tengah-tengah malam buta nih..?? esok kan ada..kelas kan petang?? mmm esok sah-sah dah bangun pkul 10 atau 11..hehe..bangun... masak utk anakanda...nak masak lauk buka,kuih buka puasa..tkde masa dah nak buka buku...lagi satu sebab apa kena buat malam nih..sebab aqilah tido..kalau saya buka buku time aqilah ada..buku tu akan jadi aqilah yang punya..boleh camtu ek...yelah...dari start mama dia buka buku...sampailah mama dia berhenti (biasanya tak sampai 5 minit hahah) mulut dia tkkan berhenti bertanya..macam2 soalan..aduhh...itulah ragam kalau belajar ada anak-anak..nak tak nak kena layan dia...layan dia tu lagi keutamaan bagi saya...
 
homework kena siapkan dua karangan pendek...malam-malam cmni lah idea banyak..sunyi...kedengaran hanya alunan suara kipas...alhmdulillah..mata saya masih kuat..mengantuk belum lagi datang...karangan dah siap 90%...dah kena stop..siapkan juadah sahur..subuh pkul 4.15...sekarang 3.23 pagi...dah masak sebenarnya..sambil cari idea..sambil jalan2 ke dapur...dah siap kuew tiau goreng..itu jelah rezeki sahur kami..alhmdulillah..
JOM SAHUR...!!!
TQ pak cik google
 
 
p/s : orang Malaysia dah nak berbuka nih..msti kalut kat dapur siapkan juadah berbuka..sonoknyerr..selamat berbuka kawan-kawan...rindu Malaysia..
 
 
tinta mama....
..tulisan kena besar sebab pagi-pagi buta ni takut tak nampak..malas pakai spek...
 
 
 
 

Sunday, July 14, 2013

anak amanah

Assalamualaikum wbt...

hari ni mama hepi dan tenang sekejap...waktu dah pukul 3 suku ptg...mama duk sorang2 dalam rumahku syurgaku ni...yeayyy,,mana pergi diorang semuaa?? jeng jeng jeng!!  hehehe...
 
sebenarnya dekat aprt ni ada buat satu kolam mandi besar...hari ni jelah..pkul 3 tadi baba balik dari masjid..terus suruh pakaikan anak2 swimming suit...terus bawak diorang pergi main air...seronok la diorang..musim panas nih..tapi hari ni cuaca agak mendung..tkpela..jgn hujan sudah...
 
sekali sekala kena jugak berjauhan dengan diorang..tapi tk boleh lebih dari 2 atau 3jam la..kalau lebih mesti nak cepat2 balik ( kalau mama yang tinggalkan diorang..gi kelas ke..gi shopping ker...) tapi kalau diorang tinggalkan mama tktau la...hihihi tapi kalau diorang pergi tanpa mama..waktu balik tu memang bising la..peluk mama..cium mama..mcam la tinggalkan mama bertahun2..hahaha...
 
pandangan mama tenang sekejap sebab rumah clear..kalu diorang ada nak berjalan pon tk boleh..mesti terpijak toys diorang...selalu jugak mama jatuh sebab pijak macam2 benda...aduhhh...sekejap pon jadilah..penawar hati mama..jap lg diorang balik rumah ni akan kembali seperti sediakala..hehehe..apapon mama bahagia...
 
inilah anak-anak..duk ngan mama 24/7....bukan senang yer nak jadi fully housewife..sabar...kdg2 sabar tuh hilang jugak tapi berusaha sedaya mungkin untuk kembalikan kesabaran walaupon di saat kritkal (sepahkan semua baju dalam almari diorang..penat mama lipat..curah bergayung-gayung air kat atas lantai..sampai reboh beleping mama..hahaha, panjat atas kerusi ambik semua losyen.bedak segala bagai kat dalam bilik mama....sepahkan semua buku-buku sekolah baba...mcam2 lagi la..)
 
 
 
 
 
(gambar ehsan pak cik google)
 
 
sesungguhnya amanah ini terlalu berat untuk dipikul namun terlalu manis dan berharga..moga Allag memberikan mama kekuatan untuk terus membesarkan mereka dengan kasih sayang.. 
 

Saturday, July 13, 2013

selamat jalan..

Assalamualaikum wbt

dah lama tk update blog..heheh apa khbr semua? belum terlambat kan nak ucap "selamat berpuasa" kepada semua !! heheh alhmdulillah..kita masih dipanjangkan umur dan dipertemukan lagi dengan satu bulan yang penuh dengan Rahmat dan keampunan...gunakan peluang ini untuk beribadah....beribadahlah seolah-olah inilah ramadhan terakhir kita..:)

ramadhan kali ini agak slow ckit...hehe bukan apa...kalau tahun lepas berjam-jam boleh duk dapur...mencipta dan menciplak resepi..hihihi...tapi tahun nih tk boleh berdiri lelama dah...sakit tumit la...sakit pinggang la..sakit macam-macam..nikmat sihat dan ditarik sikit demi sedikit...Allah..betapa selama ini sangat bersyukur Allah kurniakan nikmat itu...

sebelum puasa harituh dua family kat sini dah balik Malaysia (for good) saya masa ngantar diorang tuh rasa nak masukk jer dalam kotak2 diorang..so boleh balik Malaysia hihihhi...

family yang balik mula2 harituh kak nor dan abg fauzi...rumah diorang dekat Bandar sri putra jer..dekat je ngn rumah kami...jumpa kat bangi nanti yer kak nor..:)


 ini geng ibu-ibu bergambar...kak nor yang kat tgh..dua adri kanan..pakai tudung merah..

 ini aktiviti anak-anak masa sesi beramah mesra dan salam perpisahan..nti lama tk jumpa kan..so bagilah diorang main puas2...



 ini my darling ngan abang fauzi...diorang ni sebaya..hihihhi...

inilah kami...seronok tengok diorang happy..dah nak balik Malaysia la katakana :) dan saya sgt jelessss...

dan 3 hari sebelum puasa, giliran Ku dan Isa balik for good...family nih antara family yang paling rapat ngan kami...anak-anak pon dah jadi kawan baik...huhuhu selalu tido bersama..makan bersama...sedih kan...huhu

ini masa sesi beramah mesra..



 
 
 para ibu-ibu yang setia di sini....
 
 
tadi aibu-ibu..sekarang masa bapak-bapak pulak berpossing...cewaahh...yang paling tinggi tu sebenarnya yang paling mudaaaa..hehehe
 
 
alamakk..dah nak masuk dah..huhu bergambar untuk kali terakhir di sini..babababaabaai nti kita bergambar kat Malaysia pulak yerr
 
 


selamat jalan kepada semua (walaupun mereka semua dah selamt sampai Malaysia dan pon saat ini) panjang umur murah rezeki jumpa lagi kita di Malaysia TAHUN DEPAN...hehehe..saja nak besarkan perkataan tahun depan..nak tunjuk tak sabar nyer nak balik..hihihhi


tinta mama
hari ke 4 puasa (USA)

kalendar islam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

doaku seorang isteri.....

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
Kau ampunilah dosa ku yang telah ku buat
Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yang tiada terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental dan fizikal
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhaan
Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaranMu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan

Ya Allah
Sekiranya suami ku ini adalah pilihan Mu di Arash
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya
Sekiranya suami ku ini adalah suami yang akan membimbing tanganku dititianMu
Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya
Sekiranya suami ku ini adalah bidadara untuk ku di Jannah Mu
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya
Sekiranya suami ku ini adalah yang terbaik untukku di DuniaMu
Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari menyakiti perasaannya

Sekiranya...
suami ku ini jodoh yang dirahmati oleh Mu maka
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya

Tetapi Ya Allah...
Sekiranya suami ku ini ditakdirkan bukan untuk diriku seorang
Kau tunjukkanlan aku jalan yang terbaik untuk aku harungi segala dugaan Mu
Sekiranya suami ku tergoda dengan keindahan dunia Mu..
Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya. .
Sekiranya suami ku tunduk terhadap nafsu yang melalaikan..
Kurniakanlah aku kekuatan Mu untuk aku memperbetulkan keadaanya
Sekiranya suami ku menyintai kesesatan
Kau pandulah aku untuk menarik dirinya
keluar dari terus terlena

Ya Allah...
Kau yang Maha Megetahui apa yang terbaik untukku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan ketelanjuranku
Sekiranya aku tersilap membuat keputusan..
Bimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai
Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri..
Kau hukumlah aku didunia tetapi bukan diakhirat Mu
Sekiranya aku engkar dan derhaka Berikanlah aku petunjuk kearah rahmat Mu

Ya Allah sesungguhnya aku lemah tanpa petunjukMu..
Aku buta tanpa bimbinganMu. .
Aku cacat tanpa hidayahMu..
Aku hina tanpa RahmatMu..

Ya Allah
Kuatkan hati dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaanMu
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agamaMu
Bimbinglah aku menjadi isteri Soleha
Hanya padaMu Ya Allah ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaanMu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yang kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan duniamu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaranMu
Kerana pendek akal ku mengharungi ujianMu

Ya Allah Ya Tuhanku...
Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
Isteri yang dikasihi
Isteri yang soleha
Isteri yang sentiasa dihati

Amin, amin Ya Rabbal Allamin..